מצג תכניות ההדרכה והסדנאות:
חדש: אופניים חשמליים
אופניים חשמליים, המוגדרים בתקנות התעבורה כ"אופניים עם מנוע עזר", הפכו להיות נפוצים מאד ברחובות הערים בישראל, ומשמשים גם ילדים ובני נוער רבים. תקנות התעבורה מגדירות את האופניים הנ"ל ואת תכונותיהם, פוטרות את הרוכב מרישיון נהיגה אך מגבילות את גילו ל-14 שנים לפחות בשבילי אופניים ובני 16 לכביש.
תקנות התעבורה מנחות את דרישות המבנה והציוד לאופניים עם מנוע עזר ואת כללי הרכיבה עליהם. אך אי חובת הלימוד המסודר ומבחן מטילות עלינו את המשימה להדריך אותם בסכנות שברכיבה, בדרישות החוק הבסיסיות והתקפות, וברכיבה מונעת.
בסדנה בת שתי שעות לימוד מציף המדריך בכיתה ומעלה לדיון את הסוגיות הנדרשות כדי להבטיח בטיחות ברכיבה על אופניים חשמליים.
לפרטים והצעה להנחיית הסדנה בחטיבת הביניים: דני שטרוזמן, ב.ב.ד, 054-4592142.
משוב: 6 בנובמבר 2104
דני שלום רב,
הבוקר נכחתי בהרצאתכם במרכז לצעירים בכפר סבא בפני תלמידי חטיבות הביניים על הסכנות הכרוכות ברכיבה על אופניים חשמליים.
ההרצאה היתה מקיפה ומעניינת ואין לי ספק שהתלמידים יישמרו יותר.
ההרצאה והמצגת היו לדעתי ממש בבחינת הצלת נפשות.
יישר כוח לפעילות המבורכת.
רועי אברהמי,
רכז מוגנות חטיבת הביניים אלון, כפר סבא
מבחר משובים מתוך עשרות כיתות חט"ב בפתח תקווה:
גם הנוסע קובע
בטיחות הנסיעה ברכב תלויה בנהג אך גם בנוסעים שעלולים להסיח את דעת הנהג לגרום לו לנהוג שלא בבטיחות. זה נכון גם בנסיעה ברכב הפרטי וגם באוטובוס, במיוחד בהסעות התלמידים.
סדנת "גם הנוסע קובע" מציגה בפני התלמידים הצעירים את מגבלות הנהג והרכב בכל הקשור לזמן התגובה, הסחת הדעת, עייפות ואלכוהול, חגירת חגורות בטיחות וכד', במטרה להשפיע עליהם להיות נוסעים תורמים לבטיחות.
סדנת "גם הנוסע קובע" קוראת לתלמידים הנוסעים ברכב לשאת באחריות כלשהי, ובעקיפין גם "פוזלת" לעתיד - לאחריותם המלאה כנהגים בבוא היום (בגילם, לא ירחק היום).
חידון בית ספרי / עירוני
החידון נערך בשלבים ובמהלכו נחשפים התלמידים לידע ולמסרי הבטיחות בדרכים בהליכה ברגל, ברכיבה על אופניים ובנסיעה ברכב.
שלב א': בוחן מקדים
נערך בוחן בכיתות באמצעות שאלון "אמריקאי". על-פי תוצאות הבוחן קובעת כל כיתה את נציגיה לחידון הבית-ספרי.
שלב ב': חידון בית ספרי
החידון נערך באולם בית הספר בנוכחות כל תלמידי הכיתות המתמודדות. נבחרי הכיתות יושבים על הבמה ובפניהם מוצגות 10 שאלות מוקרנות על מסך. המתמודדים מסמנים את התשובה הנכונה על דף מיוחד שנמסר להם.
אחרי הצגת השאלות, בעוד דפי התשובות נמצאים בבדיקה, חוזר המנחה על השאלות ומשתף את כל הקהל בבחירת התשובות הנכונות. המנחה מוסיף ומסביר את הערך הבטיחותי שבכל תשובה.
הזוכה/ים בשלב זה של החידון מייצג/ים את בית הספר בחידון העירוני.
שלב ג': החידון העירוני
החידון נערך באולם עירוני בנוכחות תלמידי בתי הספר. שיטת החידון זהה לחידון הבית ספרי.
מומלץ לשוות לחידון העירוני אופי טקסי ומכובד על-ידי:
1. הזמנת ראשי הרשות המקומית לכבד את התלמידים בנוכחותם.
2. שילוב מופע אמנותי שהוכן לארוע על-ידי תלמידים.
3. הענקת פרס/ים לבית/בתי הספר הזוכה/ים.
רחבת רכיבה על אופניים
האופניים משמשים תלמידי חטיבות הביניים ככלי לתעבורה, בעוד הם צעירים מדי לנהיגת רכב מנועי.
רכיבה על אופניים כמוה כנהיגת כלי רכב. יש להשתמש באופניים תקינים המתאימים לגובה הרוכב, לחבוש קסדה ולרכוב על-פי חוקי התנועה ולציית לתמרורים.
הרוכבים, בהדרכת המדריכים, מתאימים את האופניים לגובהם, חובשים ורוכסים קסדה ונכנסים לרחבת האופניים המסומנת בנתיבי תנועה ותמרורים, רוכבים נכון ובטוח על-פי הנחיית המדריכים ובעידודם ומתרגלים שליטה במצבים שונים.
קו בטוח בהסעות לבית הספר
אוטובוס ההסעות לבית הספר הוא מקום מפגש חברתי לפני ואחרי יום הלימודים. תנועת התלמידים באוטובוס או התנהגות שאינה ראויה עלולות להסיח את דעתו של הנהג מהנהיגה.
סדנת "קו בטוח" חושפת בפני התלמידים את הסכנות האפשריות בנסיעה, בהן השטחים המתים לעיני הנהג מחוץ לאוטובוס ובתוכו, והכוחות הפועלים על הנוסע בבלימה ובסיבובים ועוד.
הכרת השטחים המתים, מודעות לכוחות וכיצד יש להתנהג בתוך האוטובוס בעת הנסיעה, וכן חגירת חגורת בטיחות באוטובוס ההסעות הן ליבת הסדנה.
אוטובוס ההסעות שהתהפך
נאמני הסעות
בדרך כלל לא מתקיים ליווי של מבוגר בהסעות התלמידים - למעט הסעות החינוך המיוחד או על פי יוזמה של הרשות המקומית או בית-הספר.
חלופה טובה לליווי על-ידי מבוגר היא תלמידים בתורנות המפקחים על ההסעות בשלבי הכניסה לאוטובוס, הנסיעה והיציאה.
סדנת נאמני ההסעות מעניקה הכשרה לתלמידי הכיתה הבוגרת בחטיבת הביניים לשמש כנאמנים. הנאמנים לומדים את בעיות הנסיעה באוטובוס ההסעות ומתרגלים את תפקידם.